MAKERSMARATHON

MAKERSMARATHON

"Hoe kan Design Thinking worden ingezet als mindset om complexe maatschappelijke problemen op te lossen in een stedelijke context?"

UITDAGING

In oktober 2016 organiseerde Community Gent voor het eerst de G100, een debat waarbij belanghebbenden uit het middenveld met elkaar in gesprek gingen over maatschappelijke thema’s. In die discussies ontstonden een pak interessante ideeën en voorstellen.
Aanleiding genoeg voor Ministry of Makers om er een vervolgtraject aan te breien in samenwerking met Community Gent. Wij faciliteerden.
60 mensen uit overheidsorganisaties, het bedrijfsleven, de academische wereld en ngo’s. werkten 2 dagen lang volgens de design thinking methode aan antwoorden op 7 maatschappelijke uitdagingen. Uitdagingen met betrekking tot mobiliteit, onderwijs, werk, vergrijzing, ruimte en zorg.
De antwoorden die ze zullen formuleren, moeten een aanbeveling zijn voor de manier waarop we onze steden in de toekomst kunnen organiseren zodat deze voor iedereen een leef- en werkbare biotoop worden. Kortom: een wijze plek om te leven, te wonen, te leren en te werken.

PROCES EN DIENSTEN

Alle deelnemers worden in een Design Thinking bad gedompeld. 7 teams gaan aan de slag met een specifieke uitdaging.
Mobiliteit: “Wat als pakjes mensen zouden zijn?”
Vergrijzing: “Wat als ouderen zich sneller thuis voelen op hun nieuwe adres in de stad?”
Onderwijs: “Wat als je kind beslist om nano medicus te worden?”
Technologie: “Wat als technologieparken bruisen van creativiteit en leven?”
Inclusie: “Wat als samenleven een multiculturele beleving wordt voor jong en oud?”
Zorg: “Wat als de hele wijk om elkaar geeft?”
Integratie: “Wat als sport een brede sociale integratie aanmoedigt?”
De teams verdiepen elke vraag door de nodige context te verzamelen en gaan vervolgens met de verschillende invalshoeken en aanknopingspunten aan de slag om oplossingen te bedenken. Het doel is in eerste instantie om veel aanzetten (“zaadjes”) voor goeie ideeën te genereren. Daarna gaan ze één specifiek idee verder uitwerken. Dit doen ze aan de hand van prototypes in maquettevorm.

IMPACT

Alle deelnemers hebben ervaren hoe je een complex probleem kan aanpakken met de Design Thinking methodiek.
De MakersMarathon werd één groot netwerk event waar iedereen elkaar vond rond gemeenschappelijke uitdagingen, interesses en waarden.
De meerwaarde en de kracht van participatie en co-creatie én het inzetten van design als proces was een hands-on leerervaring die voor de meesten nieuw was en meteen een aanleiding was om de methodiek verder in te zetten in eenieders werkveld, organisatie, kennisinstelling of bedrijf.
De prototypes, die achteraf werden tentoongesteld in het Design Museum in Gent  vormden een prima communicatie-tool om de respectieve oplossingen of ‘hun verhaal’ te kunnen delen met de buitenwereld.
3 van de 7 ideeën werden na het event verder geëxploreerd en verder uitgewerkt. Iets waar we fier op zijn

Klant: Ministry of Makers (Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Hogent) i.s.m. Community Gent
Naam project: MakersMarathon
Timing: februari 2017

Gerelateerde projecten

Share by: